Translation!

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

subota, 3. studenoga 2012.

Sonaj-tehnika...tutorial

  Sonaj -tehnika prvi puta se javlja u XVII. stoljeću nakon što .....Priča ipak ne ide ovako! Sonaj-tehnika nastala je metodom pogreške, kada je Sonaj dobila zadatak ( prije 10 mjeseci ) ukrasiti jednu vazu svojoj nećakinji.Nakon nanošenja jednog pa drugog sloja boje, boja počela doslovno kliziti.Ni to ne bi loše, ali željela je nešto probati.Na pamet joj pade ideja da proba strugati šilom jedan sloj poput šlinganja , a da se ispod nazire druga boja. Sve propalo, pa ispočetka.Ostala ideja za šlinganjem na boci koja se po Edinom prijedlogu nazvala ( jučer ) Sonaj-tehnika!
  Kako sam obećala...Tutorial!
Pribor:

-akrilna boja, spužvica, šilo, kist ( ja koristim nekakvu alatkicu za koju ne znam pravu namjenu), akrilni bezbojni lak u speju , bijela akrilna boja i  naravno boca , teglica ili vaza



Alatkica ( ova prljava) kupljena u Lidlu kao dio nekog kompleta i dalje ne znam čemu zapravo služi, ali najčešće je u uporabi. Umjestu dlaka kao na kistu ima ovaj mekani,spužvasto-silikonski dio koji je savršen za točkanje.


Ovaj lak je slučajan odabir, nabavio mi suprug. Može se lakirati i nanošenjem akrilnog laka spužvicom , ali za boce mi je ljepši lak u spreju...boca i dalje ostaje prozirna,brzo se suši!
  Vazu je dobro prije nanošenja boje lagano prebrusiti finim brusnim papirom ,  a boce ako želite.Naime, vaze su rađene of finijeg stakla nego boce ,pa vam se može dogoditi da boja s vaze počne kliziti ili se dobro ne uhvati.

Koraci:
1.nanosimo boju tapkajući spužvicom
2. sušenje fenom ako želite ubrzati sušenje
3.šilo u ruke i struži po vlastitim željama
4.nepoznata alatkica u bijelu akrilnu boju i bojaj po rubovima šara
5. malo točkica istom alatkicom
6. lakiranje nakon sušenja
7. ukrasi po želji dodavanjem perlica,mašnica....

Evo i slikica.Hvala mojoj malenoj M. koja je s užitkom fotografirala sve faze izrade:)))))



  I to je to.Još slijedi lakiranje, a to ću kasnije.Žurilo mi se!

Pokušajte i sami , slobodno se zaposlite s ovom Sonaj-tehnikom na koju sam jako ponosna:))))Hvala Eda na nazivu:))))


For You by Sonaj

53 komentara:

  1. Aaaaaaaaaaaaa! Bravoooo za tutorijal draga, dala si mi sjajnu ideju!! Hvala ti puno!!
    Lep vikend i veliki pozz!!
    Vesna

    OdgovoriIzbriši
  2. Super mi je! Pogotovo ovako efektno u crveno - bijelom tonu!

    OdgovoriIzbriši
  3. wooow!! Oduševljena sam ovom tehnikom :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Super tutorijal!
    Zanima me gdje si kupila tu alatkicu.Ako sam na slici dobro skužila to ti je teflonsko šilo i kotisti se za klepanje ili emposiranje aluminija.Ja ga tražim već više od godinu dana i nigdje ga nisam našla pa tako kupljena folija čeka već dugo,dugo vremena.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ponovno sam pročitala post i skužih da si tu alatkicu kupila u Lidlu.Ako je bila u kompletu sa drugačijim alatkicama onda to nije teflonsko šilo nego silikonski kistovi a oni služe za izradu teksture na akrilnim ili uljanim bojama ali se isto tako koriste i kod nanošenja odn.teksturiranja svakojakih akrilnih pasti.
      A ja se baš poradovala da je tefnonsko šilo-šmrc.

      Izbriši
    2. Nikad čula za teflonsko šilo niti emposiranje..Još sam uvijek početnik:(Da mi ti nisi sada pojasnila kako su to silikonski kistovi ( iako sam ih kao takve i opisala) ne bih ni znala s čim radim.Hvala ti puno na poduci.Žao mi je što nije ipak šilo, a evo i to sam sada naučila.

      Izbriši
    3. Sory,nisam željela da izgleda kao da ti popujem.
      Drago mi je da si ti tim kistovima dala jednu novu uporabu.
      Boce i vazice koje njima radiš stvarno su prekrasne.
      Emposiranje je tipkarska pogreška-embosiranje.

      Izbriši
    4. Ma,neeeee.Nisam taj tip..Ja volim kada me netko poduči i onda se osjećam tak` pametno:)))) Ja ti volim upotrebljavati koje-kakve alatke u neobičnim situacijama osobito ako to vodi do željenog rezultata.
      Tako je to kod pisanja.Pisanje mi nije jača strana jer često svoje emocije dopunjavam mahanjem rukama i izrazom lica ,a toga ovdje nema.Primljeno na znanje-embosiranje:))))Morat ću malo prosurfati.

      Izbriši
  5. Super si objasnila i jako mi se sviđa tehnika :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trudih se što bolje objasniti, ali mene tako zamaraju ti tutorijali.Previše je to posla za mene:uslikaj ovo pa ono,pa posloži pa potkrijepi tekstom,uf!Drago mi je da je sve jasno!Hvala ti:)

      Izbriši
  6. I treba da budes ponosna na Sonaj-tehniku!
    Hvala tebi za objasnjenje i malom fotografu na slikama:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eeee,Ljubinka moja, ništa ja bez moje M!:)))))))))

      Izbriši
  7. Tekst sam pročitala u jednom dahu,i da znaš da nisam mislila da je način izdade ovaj.Probaću sigurno vrlo brzo.
    A ljubi tebe tvoja Sandra jer si me uslikavši sunđer na štipaljci spasila daljeg mazanja ruku do laktova kad nešto radim.
    I nokti,vidim,još na okupu;)
    Hvala maloj fotografkinji,bez nje ne bi bio efikasan post

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. AAaaa,tako sam ja radila danima, umrljanih ruku do laktova...Djeca u školi su često mogla saznati kojom sam bojom taj dan radila dok jednoga dana.....Slučajno , nevezano za kreativnost uđoh u prosoriju naše seoske kreativne udruge ( čiji nisam član..jednom objasnim) i kako ja inače sve "snimam" pogledom, snimih štipaljku sa spužvicom ...To je to, rekoh sebi , jedan problem manje:)))
      Nokti..daaa, još stoje ponosno i ja skupa s njima..Djeca u školi više se ne smiju mojim izjedenim noktima, osjećam se nekako IN ( iako oni već nađu zašto će se smijuljiti...nije to ništa zlobno niti loše)uopće mi ne smetaju, čak što više:)))

      Izbriši
  8. Sad je patentiraj i nek bude i službena. Odlična ti tehnika i ispalo je savršeno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Još kad bih znala gdje i kako se patentira ...Bio bi to dovoljan trag od mene za ovaj život:)))))

      Izbriši
    2. taman sam htjela napisati da svoju tehniku patentiraš ;)

      Izbriši
  9. ooodliiičnooo je ispalo! ovo je super za, npr, veću teglu u kojoj držiš šećer, da se vidi koliko ga ima ili za kavu ili slično.
    Bravo, Sonaj, na Sonaj-tehnici!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš tako:)Već imam manju kolekciju teglica, a ova će biti za vegetu.

      Izbriši
  10. Dugo iscekivani tutorijal! :))) Nama tutorijal, a tebi divna oslikana tegla i svi srecni i zadovoljni! :) Hvalaaaaa!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma da .mrzi me slikati te faze izrade ...Pa sastaviti post...Koliko je to trajalo mogla sam svašta lipoga napraviti:)

      Izbriši
  11. Dugo sam čekala ovaj tutorijal.... odlično si to smislila, hvala ti što si nam dala prava na korištenje.... Idem još jednom polako čitati post, nadam se da ću uskoro isprobati sonaj-tehniku!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno! Sve što s vama dijelim slobodno koristite uz uvjet navođenja izvora.Slobodno budite kreativne i maštovite:)

      Izbriši
  12. super si ti to odradila. Hvala za tutorijal

    OdgovoriIzbriši
  13. Konačno!
    I uopće mi nije žao što sam ovoliko čekala na tvoj tutorijal, meni su zbilja ovi tvoji radovi nešto posebno lijepo i sa zanimanjem sam proučila i fotografije i tekst..
    Doduše još moram smisliti što koristiti umjesto ovog silikonskog pomagala kojeg nemam... mozgam, mozgam ali nikako da smozgam:) Vjerojatno će nešto biti u kutiji sa igračkama moga sina.. jedino mi pada na pamet drveni štapić za ražnjiće:)
    a naziv... haha... meni je bio sasvim logičan!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem da ćeš već biti kreativna i smisliti nešto:)Vidjela sam u Avonovom katalogu neku alatkicu za crtanje po noktima.Ima neku kuglicu na vrhu štapića..Ne znam.Valjalo bi se raspitati:)

      Izbriši
  14. Baš je efektno, hvala za ovu ideju!

    OdgovoriIzbriši
  15. Joj, ova staklenka mi je baš posebno lijepa. Možda bi se nas dvije mogle udružiti i isto tako praviti one moje staklene lampe, bile bi odlične! Zapravo si mi sad dala ideju, kad gledam ovaj tvoj tutorial...nekidan sam razmišljala, šteta što ja ne znam slikati na staklu i što nemam boje za staklo, razmišljala sam o jednoj Tiffany lampi...Moram malo pogledati po starim skriptama, ali i u prapovijesti su koristili sličnu tehniku, samo na keramici, tako da je ova tvoja stvarno unikatna i posebna.I nisam mogle ne primjetiti lijepe nokte:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlična ti je ideja da one tegle-svjetiljke lijepo ovako ukrasiš u boji usklađenoj sa sjenilom!Ma, prava si:)
      Znači , još iz prapovijesti,vauuu.Ma 100% vjerujem u reinkarnaciju!
      Imaš veeeliku pusu što primjeti nokte, tako sam sretna zbog njih ( palčeve sam naslijedila od mame, ha,ha,ha):)))))

      Izbriši
  16. Najveća otkrića nastaju slučajno, a ovo tvoje je odlično...
    Dobar naziv tehnike :)

    OdgovoriIzbriši
  17. E pa to se zove nesebično dijeljenje i hvala ti na tome.Jako mi se sviđa tehnika.I onaj čiju funkciju ne znaš,ali ti savršeno služi.Mislim da je baš za točkanje.I taman sam te htjela udaviti gdje toga ima,kako ga nabaviti,a onda sam pročitala...da sam propustila svoj vlak :(

    OdgovoriIzbriši
  18. Obožavam tako neke, autohtone, originalne ili kako već da kažem, tehnike. I ja imam gomilu svojih izuma i da nije toga, ne bih se nasmejala. Mislim, bih, ali ne na taj način.

    Kako ne znaš čemu služi ova sprava? Pa upravo si sama dala odgovor. Tebi za tufnice, nekom na nešto drugo, onom trećem za treće i tako u nedogled.

    OdgovoriIzbriši
  19. Sad tek vidim koliko propuštam jer ne gledam blogove,al uvijek dem na neku drugu stranu,al obećavam od sada da pomno pratim sve što se ovdje radi....oduševljena sam sonaj tehnikom :* A i ona štrudla gore mi se mnogo dopada :-)

    OdgovoriIzbriši
  20. Zakon je sonaj tehnika! Divno izgleda i uopće nije komplicirana. Ah, znaš kako kažu, neke od najljepših stvari u životu su nastale upravo pogreškom.

    OdgovoriIzbriši
  21. Tako mi i treba kad ne citam pazljivo. Vidjela sam slikicu i ostala paf!! Kako dobra ideja. Zaposlit ce me samo gledanje tvog bloga heheheheh

    OdgovoriIzbriši
  22. Ovo izgleda prelepo,mnogo mi se dopada kako na kraju izgleda teglica:)Moracu da probam:)

    OdgovoriIzbriši
  23. super! Odlična ideja!

    OdgovoriIzbriši
  24. Predivno izgleda :) Hvala na tutorijalu :)

    OdgovoriIzbriši
  25. WOW so beautiful
    Thank you so much for following my blog
    Cheers
    Dr Sonia

    OdgovoriIzbriši
  26. Gde sam ja do sada bila kad na tvom blogu nisam bila?Jako cudno...Divna je tegla.Tu tehniku skidanja boje koristimo na likovnim radionicama kada premazem tusem,pa onda grebemo perom za tus.Tako ,eto svima koji zele mogu grebati perom za tus koga ima u svskoj knjizari.Veliki pozdrav:))))Nemoj da ti bude tesko da pravis tutorijale,vecina nas znatizeljnika obozava da nauci nesto novo.:)))

    OdgovoriIzbriši

Željno iščekujem vaše komentare i radujem se!!!